Tips til designet af din Pixum fotobog
Tips til designet af din Pixum fotobog

På vores inspirationssider finder du tips til din fotobog - f.eks vedr.:

 • Papirtyper, formater m.m.
 • Struktur & layout
 • Videoer i din fotobog
 • Diverse designtips & inspiration
 • Få fotos til at virke bedre med tekst

  Skrift/tekst bidrager meget til en særlig virkning af en fotobog. Med sin karakter udstråler en skrifttype noget specielt i bogen og på billederne. Hvis man tager bestemte forholdsregler, kan man øge den personlige værdi af en fotobog med skrifttyper.

  En enkelt skrifttype er nok

  I princippet er det nok at anvende en eneste skrifttype. Anvendelse af flere forskellige skrifttyper gør en bogs indhold uroligt og skrifttypen træder hver gang i forgrunden. Det er derfor en fordel at gøre sig tanker om anvendelse af den passende skrifttype. Skulle du senere opdage at en anden skrifttype passer bedre til din fotobog, kan du altid ændre til en anden skrifttype. Ved lange tekster har det vist sig at en skriftstørrelse mellem 10 og 12 punkter kan læses bedst. Til fremhævning af overskrifter anvender du en skriftstørrelse, der er 4 punkter større end den normale tekst. Dermed opstår der et harmonisk skriftbillede.

  Udvalget

  I princippet skelnes der mellem skrifttyper med seriftegn og skrifttyper uden seriftegn. Seriftegn er små fødder på bogstaverne, som letter læsningen. Til de klassiske skrifttyper med seriftegn hører Times (hhv. Times New Roman) eller Garamond. Skrifttyper med seriftegn er klassikerne indenfor bog- og avistryk og virker derfor til tider gammeldags, men også romantisk og legende. Skrifttyper uden seriftegn virker dermimod moderne, men mere kolde og saglige. På enhver pc er enten Helvetica (Mac) eller Arial (Windows) installeret, der ikke adskiller sig meget fra hinanden. Også Verdana er en skrifttype uden seriftegn, som mange kender, da denne skrifttype ofte anvendes på nettet. Om du vil anvende en skrifttype med eller uden seriftegn, afhænger af hvilken stemning du ønsker fremhævet: Skal en bog virke moderne (arkitekturfotos, reportager etc.) eller skal bogen være klassisk og måske ligefrem romantisk (fx en bryllupsbog)?

  Dekorative skrifttyper

  Der findes særlige skrifttyper, der ikke uden grund kaldes dekorative skrifttyper. Sådanne skrifttyper kan "dekorere" en side eller et foto, da de mere stiler mod en speciel effekt end mod en let læsning. Sådanne skrifttyper minder læseren om en bestemt teknologi (skrifttyperne på en skrivemaskine) eller en bestemt periode (fx som Herculaneum, som læner sig op ad de senromerske skrifttyper). Sådanne skrifttyper bør kun anvendes til overskrifter, hvis der er overensstemmelse mellem foto og skrifttype.

  Pixum tip

  Alt til indsættelse af tekst kan du læse mere om her.

  Kreative idéer til din Pixum fotobog

  Her finder du kreative idéer til din Pixum fotobog - sådan bliver din fotobog noget helt særligt og personligt.

  Inspiration fra tilfredse kunder

  Lad dig inspirere af bøgerne i vores fotobogsbibliotek, hvor vores kunder har delt deres personlige fotobøger med dig.

  Det synes vores kunder om Pixum fotobog
  Hvor skal teksten placeres?

  Tekst bliver i princippet behandlet på samme måde som fotos: Teksten på en side skal stemme overens med billedet/billederne på siden (eller med en anden tekst). Denne tilpasning ser ikke kun harmonisk ud, men hjæpler også læseren til at tildele teksten til det rigtige foto. Her hjælper en tildeling til samme kant og naturligvis den optiske nærhed.

  Pixum tip

  Hvis du anvender en farve fra dit foto til teksten, så anvend farveskalaen. Marker dit tekstfelt og vælg under skriftfarven "Vælg farve..." Her klikker du på "Vælg skærmfarve" og derefter med venstre mus på stedet i billedet, hvorfra farven til skriftfarven skal tages. Til kontrol vises farven i feltet ved siden af pipetten. Vil du anvende farvetonen flere gange, så kan du trække den ned i rækken med brugerdefinerede farver.

  Tekst i form

  I langt de fleste tilfælde er du bedst tjent med at teksten er venstrejusteret. Det er også standardindstillingen i fotounivers softwaren. Venstrejusteret betyder, at alle linjer er bundet til den venstre kant, i højre side er linjerne ikke lige lange. En sådan sats med en lige og ulige kant kalder man ujusteret sats. Man kan dog også vælge at teksten skal være højrejusteret (det modsatte af venstrejusteret), hvilket også i visse tilfælde kan være en fordel. Især hvis teksten står til venstre for et foto. Man skal dog være opmærksom på, at højrejusteret tekst ikke må være alt for lang, da det ellers bliver svære at læse teksten.
  Den centrerede justering virker for lægfolk i første omgang meget professionelt, da der opstår en lige linje på begge sider. Til længere tekster kan det være fornuftigt. Så at den centrerede justering kan udfolde sin professionelle virkning, kræver den centrerede justering dog mere arbejde: Da begge lige kanter til venstre og højre opstår ved at ordene trækkes fra hinanden, opstår der store huller i teksten. Her er det nødvendigt manuelt at dele ordene eller til dels omformulere teksten, så at sætninger og ord passer godt sammen. Ændrer man også kun et ord i den øverste del af teksten, deles det hele igen (fører det også til unødige orddelinger) - og man kan starte forfra.

  Lav en personlig Pixum fotobog - på farten eller hjemme i sofaen... du bestemmer!

  • Den valgte Pixum fotobog kan i øjeblikket kun bestilles med Pixum fotounivers softwaren. Design Fotobogen på din PC/Mac eller vælg et af vores øvrige formater.

   Onlinedesigneren

   • Hurtigt design:

    Lav direkte online på hjemmesiden.

   • Enkelt valg:

    Fleksible indstillinger.

   • Vores anbefaling:

    Hurtigt design uden software.

  • Den valgte Pixum fotobog kan i øjeblikket kun bestilles med Pixum fotounivers softwaren. Design Fotobogen på din PC/Mac eller vælg et af vores øvrige formater.
   Populær blandt vores kunder

   Fotounivers softwaren

   • Grænseløst design:

    Alle Pixum fotobøgerne.

   • Nyeste funktioner:

    Altid nyeste udgave.

   • Vores anbefaling:

    Kreativt design med uendelige muligheder.

   fåes også til
   OS X og Linux

  • Den valgte Pixum fotobog kan i øjeblikket kun bestilles med Pixum fotounivers softwaren. Design Fotobogen på din PC/Mac eller vælg et af vores øvrige formater.

   Pixum fotounivers appen

   • Hurtigt design:

    Upload billeder direkte fra din smartphone.

   • Udvalget:

    De mest populære formater af fotobøger, fotokalendere mm.

   • Vores anbefaling:

    Design på farten fra din mobil eller tablet.