3:2, panorama eller 16:9: Sådan vælger du det rigtige vægbilled-format
Uanset hvilket produkt du vælger, så kan du vælge mellem op til syv forskellige sideforhold. Hvilket format, der er det rigtige for dit foto afhænger især af motivet og hvor du efter modtagelse vil hænge vægbilledet op.
Panorama, 16:9, kvadratisk: Særformaterne
Ser man bort fra standardformaterne som 1:2 eller 2:3 tilbyder Pixum nogle særformater til dine vægbilleder:
- Panorama: Et foto i panorama-formatet er tre gange så bredt som højt. Det egner sig perfekt til at fremvise betagende skylines og landskabsbilleder. Sjældent anvendes det i højformat, men ellers præsenteres her høje bygninger, makrofotos af enkelte blomster eller også dyr og mennesker i særlige situationer på en udtryksfuld måde.
- 16:9-format: 16:9-formatet er imidlertid vist sig som standard på tv- og biografområdet. Anvendes dog også gerne til vægbilleder. Et godt alternativ ved lav loftshøjde, hvor du kan præsentere dit foto på en stor flade uden at det tager for meget højde væk fra rummet.
- Kvadratisk: Ved et kvadratisk vægbillede er sideforholdet 1:1; altså er billedet lige højt som bredt. En del eksperter betegner dette format som "meningsløst", da det ikke forandrer det egentlige billede. Motivet sættes i fokus og virker derfor i sin helhed. Alt i alt virker et kvadratisk billedformat mere roligt og egner sig derfor fx til stilfulde portrætfotos, stilleben eller også til sammensætninger af flere sammenhængende fotos.
Fra 1:2 til 4:5 - standardformaterne hos Pixum
I tillæg kommer flere formater, hvor den ene side kun er lidt længere end den anden side. I 1:2-formatet er billedet dobbelt så bredt som højt. Ved 2:3-formatet svarer bredden til halvanden højde. Derudover er der formaterne 3:4 (faktor 1,3) og 4:5 (faktor 1,25). Grunden til at der findes så mange formater har med den tidligere teknik at gøre: Forskellige kameraer lavede forskellige optagelser i forskellige formater. Digitale spejlreflekskameraer er for det meste indstillet til 2:3-formatet, mens kompaktkameraerne snarere er indstillet til 3:4-formatet. Her har du mere information om hvilken effekt de forskellige formater har:
- 2:3-format: 2:3-formatet svarer til menneskets naturlige blikfelt og virker derfor i tværformat særligt harmonisk. Her kan du fremvise vidtstrakte landskaber og indfange den typiske dynamik i motivet. Pga. den mere urolige virkning er formatet kun til en vis grad egnet til højformatet.
- 3:4-format: 3:4-formatet nærmer sig den virkning som et kvadratisk billede har og virker derfor mere roligt og afbalanceret. Formatet understreger motivet og egner sig derfor fremragende til portrætter i højformat.
- Standard-format (4:5-format): 4:5-formatet var tidligere standard ved mange kameraer i middelformat. Dette format kommer også tæt på det menneskelige øjes blikfelt og opfattes derfor også som meget harmonisk.
Kreative designmuligheder
Korrekt beskæring af billedet/motivet
Du har ingen vanskeligheder, hvis du anvender et foto i 2:3-formatet til et Pixum vægbillede i 2:3-formatet. Men så snart du vælger et andet vægbilledformat til dit foto i 2:3-formatet skal du have tilpasset billedet. Hvis du ikke vil trække billedet ud, hvilket vil give forvrængninger, skal du have skåret dit billede til. Et skift til et andet format giver derfor kun mening, hvis du ved beskæring af billedet ikke mister vigtige dele af billedet.